top of page

Inspiratie

Op deze pagina lees je inspirerende voorbeelden en verhalen die (mede dankzij) het sportakkoord Zoetermeer zijn gerealiseerd. 

Parkour Disciplines - Freerunnen voor ouderen

Parkour Disciplines is gestart met freerunning lessen speciaal voor ouderen. Zij hebben inmiddels 3 vaste lessen in de week voor 65+.

Dit zijn lessen van een uur.

Mede dankzij het sportakkoord hebben zij deze start kunnen maken. Ook hebben zij een freerun-blok aangeschaft, aangepast voor aan deze doelgroep.

Meer informatie is te vinden via www.parkourdisciplines.com

A One Man Army - Urban E-sports Tournooi

A One Man Army Esports organiseert met steun van het Sportakkoord Zoetermeer een sporttoernooi waarbij Esports en Urban Sports elkaar ontmoeten.

In dit toernooi worden verschillende combinaties gemaakt tussen bekende Games en Urban sporten. Diverse teams zullen de strijd met elkaar aangaan, zowel fysiek als achter het scherm.

Er staan 5 maandagen gepland in mei en juni van dit jaar. Meer informatie over het toernooi en hoe je kan aanmelden is te vinden op de flyer hiernaast.

Stichting Sportwise Connection Zoetermeer - Sporten voor gehandicapten

Mede dankzij het Sportakkoord geeft Stichting Sportwise Connection Zoetermeer iedere donderdagavond van 19.30 - 20.30 uur sportles aan verstandelijk gehandicapten. Dit is opgezet in samenwerking met stichting STAK. De vibe die ontstaat tijdens de les is uniek!

De deelnemers genieten met volle teugen en komen lekker aan bewegen toe. Zij geven naast het groepsproces ook aandacht aan de individuele deelnemers. Wat een mooi project is dit!

Meer informatie vind je op https://www.facebook.com/Stichtingsportwise en https://stak.nl

Sweet Lake City - Let's Dance! 

Van 6 tot en met 10 februari organiseerde dansschool Kick'n Studio's een open week waarin iedereen danslessen kon volgen in de studio. Zij hebben ook aan iedere middelbare school in Zoetermeer 2 dans workshops aangeboden. Deze workshops zijn gegeven door 2 docenten en er werd een zo groot mogelijk publiek aangesproken. 

Op zaterdag 11 februari 2023 was het zover; Sweet Lake City - Let's dance!

Tijdens deze dag kon alle jeugd van Zoetermeer de hele dag danslessen in verschillende stijlen volgen. Het was een groot succes! Zij hebben deze dag 500 dansende mensen mogen verwelkomen.

Kick 'n Studio's brengt al jaren jong en oud in beweging met veel soorten danslessen. Daarin wordt ook veel samengewerkt met scholen. 

Meer informatie over Kick'n Studio's vind je op: https://www.kicknstudios.nl/

Discgolf course Zoetermeer wordt nog laagdrempeliger 
DiscGolf.png

De discgolf course in Zoetermeer kent sinds twee jaar een enorme groei aan publiek. Soms staan er in het weekend ruim 100-120 mensen een frisbee te gooien. Dit begon ooit met zo'n 5-10 mensen in een weekend. Dit zijn niet alleen terugkomende mensen maar ook gezinnen, verjaardagsfeestjes en vriendengroepen gaan op deze manier de natuur in.

 

Er worden, mede dankzij het Sportakkoord, komende tijd enkele aanpassingen gedaan om de course nog overzichtelijker en aantrekkelijker te maken, om beginners beter op weg te helpen en een nog leukere beleving te bezorgen. 

Mensen kunnen altijd zelf de discgolf course bezoeken. Maar op de course worden ook “disc-dates” georganiseerd. Dit zijn vaste momenten waarop samen rondes worden gelopen. Zo hebben we plezier en leren we van elkaar! Meer informatie is te vinden op: https://www.dsadiscgolf.com/zoetermeer/

Taverzo start pilot Pickleball 
Pickleball .jpg

Taverzo gaat in samenwerking met voetbalvereniging FC Zoetermeer Pickleball in Zoetermeer introduceren met als doel om meer mensen in Zoetermeer (weer terug) aan het bewegen te krijgen. Dit doen zij door over een periode van ongeveer 6 maanden de sport indoor te introduceren en gedurende de zomervakantie outdoor op het terrein van FC Zoetermeer aan te bieden. Dat zal gebeuren met een opening, maandelijkse clinics en een toernooi. 

Pickleball is een racketsport die elementen van tennis, tafeltennis en badminton combineert. Pickleball is snel en makkelijk te leren en word het meest als dubbelspel gespeeld. In Amerika is de sport al een enorm succes. In Nederland zijn er al enkele groepen actief en is de sport bezig aan een voorzichtige opkomst. 

Elke donderdagavond kan iedereen (ook niet leden) Pickleball spelen. Kijk voor meer informatie op https://www.taverzo.nl

Drakenbootclinics voor Zoetermeerse VSO-scholen 
Drakenboot.jpg

The Dutch Dragens gaat Drankenboot clinics verzorgen voor de VSO-scholen in Zoetermeer: Het Pleysier College, De Keerkring en Kentalis. Vervolgens zullen deze scholen in toernooivorm met elkaar de sportieve strijd aangaan. 

Het project is erop gericht de motorische vaardigheden te verbeteren. Maar minstens net zo belangrijk is de aandacht voor goede samenwerking en communicatie met elkaar. De leerlingen met verschillende beperkingen of gedragsproblematiek zullen samen moeten werken en elkaar leren helpen. 

KWIEK-beweegroute in Oosterheem 
Opening kwiekroute.webp

Dit voorjaar is, mede dankzij een bijdrage vanuit het Sportakkoord Zoetermeer, de KWIEK-beweegroute van Oosterheem officieel geopend. De KWIEK-beweegroute is een soort ‘urban trimbaan’ waarbij gebruik wordt gemaakt van het aanwezige straatmeubilair en door middel van bordjes en stoeptegels een route met oefeningen gevolgd kan worden. 

 

Deze slim ontworpen beweegroute maakt gebruikt van aanwezig straatmeubilair en andere voorwerpen die in de openbare ruimte staan. Zo vormt een lantaarnpaal ondersteuning bij een balansoefening op één been.

Inwoners van Zoetermeer kunnen zelfstandig gebruik maken van de nieuwe actieve beweegroute die in het centrum van Oosterheem, op de kruising van Tasmanië en het Schipluidenpad van start gaat. Een keer begeleid meedoen kan ook, neem daarvoor contact op met Lieanne Kamphuis (l.kamphuis@paletwelzijn.nl).

Rolstoel vierdaagse krijgt boost na magere coronajaren
morgenster vertrek groep3.JPG

Mede dankzij het Sportakkoord Zoetermeer willen we de vierdaagse een boost geven zodat we een grote groep ouderen in beweging kunnen krijgen en de vierdaagse weer het grootse evenement wordt als voor corona.

De Rolstoelvierdaagse is bedoeld voor mensen die bij langere afstanden afhankelijk  zijn van een rolstoel. Deze kwetsbare doelgroep, die voornamelijk bestaat uit ouderen, komt door hun grotere afhankelijkheid minder vaak buiten. Bovendien komt eenzaamheid veel voor binnen deze doelgroep. Dit evenement biedt deelnemers een kans om gedurende vier dagen heerlijk buiten te zijn en te genieten van de omgeving, maar vooral ook te genieten van het samenzijn met andere mensen. Met de rolstoelvierdaagse beogen we de deelnemers te stimuleren in beweging te komen door zelf vaker met een naaste of eventueel een vrijwilliger naar buiten te gaan.

FC Zoetermeer start met Oldstars Walking Football 
Oldstars Zoetermeer.jpg

Oldstars Walking Football spelen is inmiddels ook mogelijk bij FC Zoetermeer. Dit is wandelvoetbal, speciaal ontwikkeld voor een oudere doelgroep. De regels maken deze voetbalvorm toegankelijk en veilig voor iedereen. Geen contact, de bal moet laag blijven en er wordt niet gerend. 

Naast het bewegen is het sociale karakter van de voetbalvorm erg belangrijk. Wekelijks ontmoeten de voetballers elkaar en voorafgaand en/of na de training wordt samen een kop koffie gedronken. 

De pilot bij fc Zoetermeer bestaat uit promotie, een kick-off, trainingen gedurende een aantal weken en deelname aan een toernooi. Op die manier is het de bedoeling de groep deelnemers gestaag te laten groeien. 

Zwemles voor mensen met een beperking of chronische aandoening 
Het Startblok.jpg

St. het Startblok gaat zwemmen voor mensen met een beperking of chronische ziekte opstarten. Dat zal gaan gebeuren op vrijdagochtend in het verwarmde water van De Driesprong.  

 

Het Startblok richt zich daarbij op speciale doelgroepen die chronisch ziek zijn, zoals NAH, pijn, ouderen die slecht mobiel zijn, of rolstoel gebonden, reuma, hart en vaatziekten. Zorg-/welzijnsorganisaties uit Zoetermeer zullen door Het Startblok geïnformeerd worden over dit nieuw op te starten aanbod zodat hun cliënten hier gebruik van kunnen gaan maken. 

 

Ook worden bij de opstart van dit aanbod vrijwilligers opgeleid om dit zwemaanbod te kunnen begeleiden. Veel van deze vrijwilligers zien het als een zinvolle uitdaging en ook weer een kans om in de maatschappij een baan te vinden, doordat ze kennis en ervaring op doen. 

Jeu de Boules voor jeugd 
Jeu de boules

Bijna iedereen heeft wel eens jeu de boules gespeeld, vaak op de camping. Maar dit kan ook bij een vereniging, bij jeu de boulesclub Zoetermeer. Kinderen van diverse basisscholen kunnen dit voorjaar kennis maken met jeu de boules en hun diploma halen. 

Zapp Sport maakte een leuke reportage over kinderen die Jeu de boules spelen, ook wel petanque genoemd: Klik hier.

Mixed Hockey Club Zoetermeer introduceert Urban Hockey 
Urban Hockey.jpg

In samenwerking met de combinatiefunctionarissen en de KNHB introduceert Mixed Hockey Club Zoetermeer Urban Hockey op de Playgrounds in de stad.

 

Urban Hockey is een uitdagende, coole vorm van hockey die je overal kunt spelen. Gewoon thuis, in de tuin of op je stoep. Het bestaat uit Streethockey 3v3 en 5v5, Urban Skills & Tricks, Urban Challenges, Urban Battles en Urban Parcours. Ook steeds meer verenigingen besteden er aandacht aan, maar Urban Hockey wordt vooral op straat georganiseerd, bijvoorbeeld als gratis naschoolsche activiteit. Zo maken steeds meer kinderen kennis met hockey.

Foto: Koen Suyk 

Extra Innings trekt de stad in met Beeball en Baseball5
Extra innings.jpg

Extra Innings is geen traditionele vereniging. De traditionele vereniging waarbij het de bedoeling is om zoveel mogelijk teams te vormen die deelnemen aan een competitie past niet in hun beleid. Bij Extra Innings word je lid van hun community en kun je (vrijblijvend) deelnemen aan de activiteiten die wij bieden op de avond. 

Mede dankzij een toekenning vanuit het Sportakkoord gaat Extra Innings deze niet alledaagse sport meer onder de aandacht brengen in Zoetermeer. Door middel van clinics op de eigen accommodatie of op andere locaties in de stad gaan ze een brede groep mensen, maar vooral jeugd, met de sport in contact te laten komen. 

Daarbij promoten ze ook de nieuwe spelvormen Beeball en Baseball5. Nieuwe, attractieve, snelle varianten met een frisse uitstraling. 

Succesvol trainingsweekeinde Toerleider
Opleiding toerleider.jpg

Met behulp van het Sportakkoord Zoetermeer hebben Scouting Pocahontas en de Zoetermeerse Kanovereniging de Sprinters  gezamenlijk een training gevolgd om te komen tot een betere veiligheid op het water voor hun leden. Deze organisaties hebben de officiële training TochtLeiding op het water gedaan.

Op zaterdag 3 en zondag 4 was het trainingsweekend. Op zaterdag werd de theorie uitgelegd op en rond de Zoetermeerse Plas en zondag werd de lesstof in de praktijk gebracht op de Kaag, inclusief het leiding geven aan noodsituaties op het water en het coördineren van reddingen.  

Leerzame en gezellige dagen voor Pocahontas en ZKV de Sprinters. Deze verenigingen hebben elkaar gevonden dankzij het sportakkoord en het heeft er ook voor gezorgd dat beide verenigingen makkelijker elkaar weten te vinden voor evenementen en gezamenlijke activiteiten.

Stichting Soccerstars, S.v. DWO, MBO Rijnland en ROC Mondriaan sport en bewegen slaan handen ineen.
Soccerstars.jpg

Techniek trainers van Soccerstars zullen samen met sport en bewegen studenten van zowel MBO Rijnland als ROC Mondriaan de jongste jeugd bij SV DWO trainen en begeleiden. Hierdoor krijgen de kinderen al vanaf 4 jaar goede trainingen en wordt er een basis gecreëerd waardoor in- en doorstroom naar de jeugdteams onder 8 en onder 9 wat eenvoudiger zal verlopen. 

Ook zullen alle overige teams binnen de jeugd van SV DWO trainingen verzorgt krijgen door de studenten. Want ook de breedtesport verdiend een kans op de juiste ontwikkeling en ondersteuning.

Mede dankzij het sportakkoord kunnen we deze doelgroep voorzien van een uitstekende leeromgeving. Een goede organisatie bestaande uit, een top accommodatie, pedagogische opgeleide trainers, sport en bewegen stagiaires en de juiste materialen voor de komende jaren.

SV Gemini gaat aan de slag met Taakie
Gemini.jfif

Taakie is de digitale assistent vrijwilligerszaken, die het werven van vrijwilligers leuker en makkelijker maakt.

 

Taakie wil leden alleen taken aanbieden die goed passen bij hun interesses. Door een vrijwilligersprofiel op te bouwen leert Taakie de vrijwilliger steeds beter kennen. De basis van het profiel is de Taakie vragenlijst. Met slecht een aantal vragen achterhaalt Taakie op een leuke manier welk type vrijwilliger iemand is en welke vrijwilligerstaken waarschijnlijk goed bij iemand zullen passen.

In Taakie maak je eenvoudig een openstaande incidentele taak, of een structurele functie aan. Deze kun je opslaan, of direct versturen. 

Nadat je een taak of functie hebt aangemaakt, toont Taakie een overzicht met de beste geschikte vrijwilligers. De beheerder selecteert één of meerdere vrijwilligers en verstuurt het Taakie! De vrijwilliger ontvangt het Taakie via WhatsApp

Deelname Zomerkamp mede dankzij Sportakkoord Zoetermeer!
DWO Soccerstars.JPG

Afgelopen zomervakantie vond er bij voetbalverenging S.v. DWO een zeer geslaagde voetbalkamp plaats. Dit werd georganiseerd door stichting voetbalschool Soccerstars. Een drie daags voetbalevenement waar sporten, plezier en samenhorigheid de belangrijkste kernwaarden waren.

Dankzij het sportakkoord konden ook kinderen die het “niet breed ” hebben gewoon meedoen. De meeste van de kinderen zijn in bezit van de Zoetermeerpas. Of stonden bekend dat hun gezin hard getroffen zijn door de Corona pandemie.

 

Een prachtig gebaar van S.v. DWO,  Soccerstars, schooldirecties en Gemeente Zoetermeer om extra aandacht te besteden aan deze doelgroep. Hierdoor een onvergetelijke beleving aan de start van de zomervakantie.

Op de foto een willekeurig winnend team dat meedeed aan het voetbalkamp. 

OLDSTARS TENNIS bij TC Meerzicht 
NOF_OldStars_Tennis_meerzicht_poster-A3.jpg

Tennisvereniging Meerzicht organiseert OldStars tennis voor 55-plussers en gaat daarmee van start op 15 september 2021. Heb je jarenlang getennist,
heb je het weleens gespeeld of ben je gewoon benieuwd hoe leuk tennis is? Doe ook mee!

Kijk op de flyer voor meer informatie.

19 september: ADVENTURE RUN ZOETERMEER
Mede mogelijk gemaakt door Sportakkoord Zoetermeer
Basis Adventure Run (002).jpg

Dit jaar, op 19 september, wordt voor het eerst Adventure Run Zoetermeer georganiseerd. Men kan kiezen voor een route voor 5 of 10 kilometer in de omgeving van het Westerpark en het Buytenpark. Tussendoor zijn er leuke, sportieve activiteiten. Door middel van verschillende starttijden per afstand kan er bepaald worden hoe snel de run wordt uitgevoerd. Er kan zowel gewandeld als gerend worden.

 

De organisatie van de Adventure Run ligt in de handen van Netwerk Zoetermeer met ondersteuning van de gemeente Zoetermeer. Er wordt samengewerkt met verschillende partners op het gebied van sport en recreatie. Deze partners zullen de sportieve activiteiten aanbieden.

 

Het thema van de run is superhelden en dat is alle activiteiten en routes terug te zien. Meer informatie is te vinden op www.adventurerun079.nl.

ANDERS BUITENSPELEN OP DE BSO DANKZIJ SPORTAKKOORD ZOETERMEER
Freerunnen bij De Drie Ballonnen - Zoetermeer (002).jpg

De Drie Ballonnen stimuleert buitenspelen door kinderen dagelijks te laten zien dat je met eenvoudige middelen op een (kaal) schoolplein heerlijk kunt bewegen en spelen. De komende maanden maken kinderen tijdens de buitenschoolse opvang (BSO) kennis met een andere manier van buitenspelen, door workshops freerunnen. De workshops freerunnen zijn mogelijk dankzij een stimuleringsbudget vanuit het Sportakkoord Zoetermeer.

Tijdens de freerun-workshop maken de kinderen kennis met een aantal basistechnieken, die zij vervolgens met andere kinderen tijdens BSO-tijd of in hun vrije tijd op het schoolplein verder kunnen perfectioneren. De eerste BSO-groepen hebben deze workshop inmiddels tijdens de buitenschoolse opvang gedaan.

 “Ik vond het freerunnen erg leuk! We hebben allerlei oefeningen gedaan, zoals push ups, van de grond op een randje springen zonder te vallen en nog andere springoefeningen. Ik wil dit veel vaker doen met mijn vrienden’”, klonk het enthousiast bij één van de jongens van IKC Floriant.

KENNISMAKEN MET 8 SPORTEN DANKZIJ MOOIE SAMENWERKING SPORTCLUBS
van Tuyll sportdag.png

Acht sportverenigingen in en rond het Van Tuyllpark sloegen de handen ineen om kinderen van 6 t/m 12 jaar een heerlijke sportdag te laten beleven en verschillende sporten uit te proberen.

Het is lastig kiezen in Zoetermeer waar je zoveel verschillende sporten kunt beoefenen. Daarom ontstond het initiatief om met 8 sportverenigingen gezamenlijk een sportdag te organiseren.

Mede dankzij het Sportakkoord Zoetermeer konden veel kinderen dankzij dit initiatief kennis maken met veel sporten. 

ORANJEFESTIVAL PASSEND VOETBAL
Framevoetbal.jpg

Tijdens het Oranjefestival Aangepast voetbal introduceerde sv DSO framevoetbal en blindenvoetbal. DSO heeft al voetbalplus voor deelnemers met een beperking. Deze twee extra vormen van passend voetbal maken de sport voor nog meer mensen toegankelijk. 

Sportondersteuner René van Oeffel zet zich al lange tijd in voor het aangepaste voetbal in Zoetermeer en wordt daarbij gesteund door DSO: "Vanaf het eerste gesprek heeft DSO laten weten dat zij een voetbalclub willen zijn waar iedereen zich thuis voelt, ook de beperkte spelers. Mede dankzij stimuleringsbudget vanuit het Sportakkoord Zoetermeer kon dit Oranjefestival worden georganiseerd en er gaat zeker een vervolg aan gegeven worden."

UITBREIDING 'WALKING SPORT' VARIANTEN
Okker  en Swart.jpg

Het besef dat je ook op oudere leeftijd nog actief kunt sporten groeit. Onder andere de opmars van het walking football ofwel wandelvoetbal vormt daarvoor een krachtig bewijs. Steeds meer voetbalclubs bieden deze aangepaste voetbalvariant aan. En ook in andere takken van sport worden wandelvarianten geïntroduceerd. Landelijk wordt dit gestimuleerd vanuit het Old Stars programma van het Ouderenfonds met ambassadeurs zoals Tom Okker en Sjaak Swart (zie foto). Ook in Zoetermeer willen we dat via het sportakkoord graag propageren. De Zoetermeer Oldstars nemen het initiatief voor samenwerking en nodigen alle partners uit om gezamenlijk de mogelijkheden te verkennen. Interesse? Laat het ons weten, zodat we alle belangstellenden (online) bij elkaar kunnen brengen.

CHA-CHA-BOKAAL MET 650 LEERLINGEN
Winnaars ChaCha Bokaal 2020.JPG

In september en oktober heeft Jessica Dansen met financiële ondersteuning vanuit het sportakkoord op 11 basisscholen aan 650 leerlingen dansles gegeven. De leerlingen kregen in drie weken de populaire Zuidamerikaanse Cha Cha goed onder de knie en dongen mee naar de ChaChaBokaal.

Op zaterdag 10 oktober mochten de beste koppels van 25 schoolklassen het tegen elkaar opnemen in de finale. In een spannende en gezellige wedstrijd, met een hoop aanmoedigingen via instagram live, kwamen Nikita en Finne van obs De Vijverburgh als winnaars uit de bus. De lessen en de wedstrijd vielen goed in de smaak en krijgen in 2021 ongetwijfeld een vervolg.

bottom of page