top of page
Balls

INSPIRATIE

De Santa Evening Run is een sponsorloop waar iedereen aan mee kan doen met als doelstelling eenzaamheid terug te dringen in Zoetermeer. De ambitie van deze gezellige run sluit goed aan bij de doelstellingen van het Sportakkoord. Klik op de titel van dit bericht om doorgestuurd te worden naar het evenement.

VideoCapture_20211213-144115 (1).jpg

Stichting MTB Zoetermeer gaat met dank aan het Sportakkoord Zoetermeer het MTB-parcours upgraden met een zogeheten “Wall Ride”. Deze Wall Ride geeft een boost in de aantrekkelijkheid van het MTB-parcours. Daarnaast zorgt het voor extra veiligheid. Na de aanleg zal er een opening worden georganiseerd voor inwoners van Zoetermeer om kennis te maken met mountainbiken. Goed om te weten, het MTB-parcours is voor iedereen toegankelijk. Meer informatie over Stichting MTB Zoetermeer en dit project vind je door te klikken op de titel van dit bericht.

Sport en bewegen met en na kanker

RCVRY RUN wil de boodschap verspreiden dat sport en bewegen tijdens kanker een onderdeel moet zijn van het behandeltraject. RCVRY Run is er voor de oncologie Patiënt die graag wil gaan of blijven sporten tijdens en na het behandeltraject. In Zoetermeer zet docente Nikki Borgman zich hier voor in. Dankzij een stimuleringsbijdrage vanuit het Sportakkoord Zoetermeer kan zij dit verder opzetten en uitbreiden, in de hoop zoveel mogelijk oncologie patiënten te begeleiden tijdens hun behandeltraject.

1bd481e1-5a89-4eb6-9c6a-ed4b995be876_thumb840.webp

De Mixed Hockey Club Zoetermeer deed in oktober een aanvraag bij het Sportakkoord Zoetermeer. Hierdoor kunnen ruim 90 klassen van basisscholen in Zoetermeer een gastles Urban Hockey volgen welke wordt gegeven door professionele trainers. Urban Hockey is een verfrissende en dynamische variant van traditioneel hockey, die ook geschikt is voor jonge en onervaren leerlingen. Het is leuk, energiek en draagt bij aan hun fysieke ontwikkeling, teamwork en behendigheid. Door het speciale materiaal, kan de sport zowel in de gymzaal als op het schoolplein worden beoefend. Klik op de titel van dit bericht om doorgestuurd te worden naar de website.

checkmate-1511866_1280.jpg

Schaakvereniging Promotie

Schaakvereniging promotie wil door het organiseren van workshops door trainers / vrijwilligers de schaaksport onder de aandacht brengen op alle scholen in Zoetermeer. Schaken is bewezen goed voor de (cognitieve) ontwikkeling van kinderen. Ook is het samen schaken een ‘sociaal’ alternatief voor bijvoorbeeld solitair gamende kinderen. Op speelse maar gestructureerde wijze leert ieder kind schaken door een mix van training en spelen in de praktijk. Schaken is goed voor het kinderbrein en het leidt tot betere schoolprestaties. Je leert plannen en organiseren en bouwt concentratie op. Ook helpt het bij visualiseren en analyseren. Kijk voor meer informatie op www.svpromotie.nl

Ontwerp zonder titel.jpg

Street League door Gro-up buurtwerk

Deze zomervakantie zal de eerste editie van de Street League plaatsvinden. De eerste 4 weken wordt er een wijkvoetbal- en basketbalcompetitie gehouden op diverse pleintjes in verschillende wijken. De winnaars in deze competitie winnen prijzen en zullen daarna doorstromen naar de gemeentelijke competitie waar ze tegen andere winnende wijkteams zullen strijden voor de Street League titel. Street League wordt georganiseerd door Gro-up buurtwerk. Het doel van de Street League is om jongeren op structurele basis in beweging te krijgen, maar ook om eenzaamheid onder jongeren tegen te gaan.

Drakenbootclinics voor Zoetermeerse VSO-scholen

The Dutch Dragens organiseert Drakenboot clinics voor de VSO-scholen in Zoetermeer: Het Pleysier College, De Keerkring en Kentalis. Vervolgens zullen deze scholen in toernooivorm met elkaar de sportieve strijd aangaan. Het project is erop gericht de motorische vaardigheden te verbeteren. Maar minstens net zo belangrijk is de aandacht voor goede samenwerking en communicatie met elkaar. De leerlingen met verschillende beperkingen of gedragsproblematiek zullen samen moeten werken en elkaar leren helpen.

Beweegbord.png

Beweegbord om revalidatie actief te stimuleren

In beweging voor revalidatie implementeert het zogenaamde Beweegbord binnen de geriatrische revalidatiezorg. Hiermee stimuleren zij eigen regie en verantwoordelijkheid in het revalidatieproces. Doordat de revalidant samen met diens naaste / mantelzorger zelfstandig passende oefeningen doet naast de officiële therapietijden proberen zij het herstelproces te versnellen. Door meer bewegen tijdens de revalidatie actief te stimuleren verwachten zij dat mensen in de thuissituatie ook meer blijven bewegen. Het betreft een pilot op één afdeling van In beweging.

Screenshot_20230622_141734_WhatsApp.jpg

Doorstart Zumba 70+

Zumba is een cardiowork-out op Latijns-Amerikaanse muziek. In tegenstelling tot Salsa en Bachata dans je bij Zumba echter zonder partner. Het is een goede work-out om fit en slank te worden door te dansen. Jessica Dansen maakt mede dankzij het Sportakkoord Zoetermeer een doorstart met Zumbales speciaal voor de doelgroep 70+. Kijk op www.jessicadansen.nl voor meer informatie.

Ontwerp zonder titel.png

Freerunnen voor ouderen

Parkour Disciplines is gestart met freerunning lessen speciaal voor ouderen. Zij hebben inmiddels 3 vaste lessen in de week voor 65+. Dit zijn lessen van een uur. Mede dankzij het sportakkoord hebben zij deze start kunnen maken. Ook hebben zij een freerun-blok aangeschaft, aangepast voor aan deze doelgroep. Meer informatie is te vinden via www.parkourdisciplines.com

Sport akkoord poster (3)_compressed.jpg

AOMA - Urban E-sports tournooi

A One Man Army Esports organiseert met steun van het Sportakkoord Zoetermeer een sporttoernooi waarbij Esports en Urban Sports elkaar ontmoeten. In dit toernooi worden verschillende combinaties gemaakt tussen bekende Games en Urban sporten. Diverse teams zullen de strijd met elkaar aangaan, zowel fysiek als achter het scherm.

St. Sportwise Connection Zoetermeer.jpg

Sporten voor gehandicapten

Mede dankzij het Sportakkoord geeft Stichting Sportwise Connection Zoetermeer iedere donderdagavond van 19.30 - 20.30 uur sportles aan verstandelijk gehandicapten. Dit is opgezet in samenwerking met stichting STAK. De vibe die ontstaat tijdens de les is uniek! De deelnemers genieten met volle teugen en komen lekker aan bewegen toe. Zij geven naast het groepsproces ook aandacht aan de individuele deelnemers. Wat een mooi project is dit!

Kicknstudios3-min.jpg

Sweet Lake City - Let's Dance

Van 6 tot en met 10 februari organiseerde dansschool Kick'n Studio's een open week waarin iedereen danslessen kon volgen in de studio. Zij hebben ook aan iedere middelbare school in Zoetermeer 2 dans workshops aangeboden. Deze workshops zijn gegeven door 2 docenten en er werd een zo groot mogelijk publiek aangesproken. Op zaterdag 11 februari 2023 was het zover; Sweet Lake City - Let's dance! Tijdens deze dag kon alle jeugd van Zoetermeer de hele dag danslessen in verschillende stijlen volgen. Het was een groot succes! Zij hebben deze dag 500 dansende mensen mogen verwelkomen. Kick 'n Studio's brengt al jaren jong en oud in beweging met veel soorten danslessen. Daarin wordt ook veel samengewerkt met scholen. Meer informatie over Kick'n Studio's vind je op: https://www.kicknstudios.nl/

Pickleball .jpg

Taverzo start pilot Pickleball

Taverzo gaat in samenwerking met voetbalvereniging FC Zoetermeer Pickleball in Zoetermeer introduceren met als doel om meer mensen in Zoetermeer (weer terug) aan het bewegen te krijgen. Dit doen zij door over een periode van ongeveer 6 maanden de sport indoor te introduceren en gedurende de zomervakantie outdoor op het terrein van FC Zoetermeer aan te bieden. Dat zal gebeuren met een opening, maandelijkse clinics en een toernooi. Pickleball is een racketsport die elementen van tennis, tafeltennis en badminton combineert. Pickleball is snel en makkelijk te leren en word het meest als dubbelspel gespeeld. In Amerika is de sport al een enorm succes. In Nederland zijn er al enkele groepen actief en is de sport bezig aan een voorzichtige opkomst. Elke donderdagavond kan iedereen (ook niet leden) Pickleball spelen. Kijk voor meer informatie op https://www.taverzo.nl

DiscGolf.png

De discgolf course in Zoetermeer kent sinds twee jaar een enorme groei aan publiek. Soms staan er in het weekend ruim 100-120 mensen een frisbee te gooien. Dit begon ooit met zo'n 5-10 mensen in een weekend. Dit zijn niet alleen terugkomende mensen maar ook gezinnen, verjaardagsfeestjes en vriendengroepen gaan op deze manier de natuur in. Er worden, mede dankzij het Sportakkoord, komende tijd enkele aanpassingen gedaan om de course nog overzichtelijker en aantrekkelijker te maken, om beginners beter op weg te helpen en een nog leukere beleving te bezorgen. Mensen kunnen altijd zelf de discgolf course bezoeken. Maar op de course worden ook “disc-dates” georganiseerd. Dit zijn vaste momenten waarop samen rondes worden gelopen. Zo hebben we plezier en leren we van elkaar! Meer informatie vind je door op de titel van dit bericht te klikken.

morgenster vertrek groep3.JPG

Rolstoel vierdaagse krijgt boost na magere coronajaren

Mede dankzij het Sportakkoord Zoetermeer willen we de vierdaagse een boost geven zodat we een grote groep ouderen in beweging kunnen krijgen en de vierdaagse weer het grootse evenement wordt als voor corona. De Rolstoelvierdaagse is bedoeld voor mensen die bij langere afstanden afhankelijk zijn van een rolstoel. Deze kwetsbare doelgroep, die voornamelijk bestaat uit ouderen, komt door hun grotere afhankelijkheid minder vaak buiten. Bovendien komt eenzaamheid veel voor binnen deze doelgroep. Dit evenement biedt deelnemers een kans om gedurende vier dagen heerlijk buiten te zijn en te genieten van de omgeving, maar vooral ook te genieten van het samenzijn met andere mensen. Met de rolstoelvierdaagse beogen we de deelnemers te stimuleren in beweging te komen door zelf vaker met een naaste of eventueel een vrijwilliger naar buiten te gaan.

Opening kwiekroute.webp

Kwiek-beweegroute Oosterheem

Dit voorjaar is, mede dankzij een bijdrage vanuit het Sportakkoord Zoetermeer, de KWIEK-beweegroute van Oosterheem officieel geopend. De KWIEK-beweegroute is een soort ‘urban trimbaan’ waarbij gebruik wordt gemaakt van het aanwezige straatmeubilair en door middel van bordjes en stoeptegels een route met oefeningen gevolgd kan worden. Deze slim ontworpen beweegroute maakt gebruikt van aanwezig straatmeubilair en andere voorwerpen die in de openbare ruimte staan. Zo vormt een lantaarnpaal ondersteuning bij een balansoefening op één been. Inwoners van Zoetermeer kunnen zelfstandig gebruik maken van de nieuwe actieve beweegroute die in het centrum van Oosterheem, op de kruising van Tasmanië en het Schipluidenpad van start gaat. Een keer begeleid meedoen kan ook, neem daarvoor contact op met Lieanne Kamphuis (l.kamphuis@paletwelzijn.nl).

Basis Adventure Run (002).jpg

Adventure Run Zoetermeer

Dit jaar, op 19 september, wordt voor het eerst Adventure Run Zoetermeer georganiseerd. Men kan kiezen voor een route voor 5 of 10 kilometer in de omgeving van het Westerpark en het Buytenpark. Tussendoor zijn er leuke, sportieve activiteiten. Door middel van verschillende starttijden per afstand kan er bepaald worden hoe snel de run wordt uitgevoerd. Er kan zowel gewandeld als gerend worden. De organisatie van de Adventure Run ligt in de handen van Netwerk Zoetermeer met ondersteuning van de gemeente Zoetermeer. Er wordt samengewerkt met verschillende partners op het gebied van sport en recreatie. Deze partners zullen de sportieve activiteiten aanbieden. Het thema van de run is superhelden en dat is alle activiteiten en routes terug te zien. Meer informatie is te vinden op www.adventurerun079.nl.

Oldstars Zoetermeer.jpg

FC Zoetermeer start met Oldstars Walking Football

Oldstars Walking Football spelen is inmiddels ook mogelijk bij FC Zoetermeer. Dit is wandelvoetbal, speciaal ontwikkeld voor een oudere doelgroep. De regels maken deze voetbalvorm toegankelijk en veilig voor iedereen. Geen contact, de bal moet laag blijven en er wordt niet gerend. Naast het bewegen is het sociale karakter van de voetbalvorm erg belangrijk. Wekelijks ontmoeten de voetballers elkaar en voorafgaand en/of na de training wordt samen een kop koffie gedronken. De pilot bij fc Zoetermeer bestaat uit promotie, een kick-off, trainingen gedurende een aantal weken en deelname aan een toernooi. Op die manier is het de bedoeling de groep deelnemers gestaag te laten groeien.

Het Startblok.jpg

Zwemles voor mensen met een beperking of chronische aandoening

St. het Startblok gaat zwemmen voor mensen met een beperking of chronische ziekte opstarten. Dat zal gaan gebeuren op vrijdagochtend in het verwarmde water van De Driesprong. Het Startblok richt zich daarbij op speciale doelgroepen die chronisch ziek zijn, zoals NAH, pijn, ouderen die slecht mobiel zijn, of rolstoel gebonden, reuma, hart en vaatziekten. Zorg-/welzijnsorganisaties uit Zoetermeer zullen door Het Startblok geïnformeerd worden over dit nieuw op te starten aanbod zodat hun cliënten hier gebruik van kunnen gaan maken. Ook worden bij de opstart van dit aanbod vrijwilligers opgeleid om dit zwemaanbod te kunnen begeleiden. Veel van deze vrijwilligers zien het als een zinvolle uitdaging en ook weer een kans om in de maatschappij een baan te vinden, doordat ze kennis en ervaring op doen.

Opleiding toerleider.jpg

Succesvol trainingsweekeinde Tourleider

Met behulp van het Sportakkoord Zoetermeer hebben Scouting Pocahontas en de Zoetermeerse Kanovereniging de Sprinters gezamenlijk een training gevolgd om te komen tot een betere veiligheid op het water voor hun leden. Deze organisaties hebben de officiële training TochtLeiding op het water gedaan. Op zaterdag 3 en zondag 4 was het trainingsweekend. Op zaterdag werd de theorie uitgelegd op en rond de Zoetermeerse Plas en zondag werd de lesstof in de praktijk gebracht op de Kaag, inclusief het leiding geven aan noodsituaties op het water en het coördineren van reddingen. Leerzame en gezellige dagen voor Pocahontas en ZKV de Sprinters. Deze verenigingen hebben elkaar gevonden dankzij het sportakkoord en het heeft er ook voor gezorgd dat beide verenigingen makkelijker elkaar weten te vinden voor evenementen en gezamenlijke activiteiten.

Extra innings.jpg

Extra Innings trekt de stad in met Beeball en Baseball5

Extra Innings is geen traditionele vereniging. De traditionele vereniging waarbij het de bedoeling is om zoveel mogelijk teams te vormen die deelnemen aan een competitie past niet in hun beleid. Bij Extra Innings word je lid van hun community en kun je (vrijblijvend) deelnemen aan de activiteiten die wij bieden op de avond. Mede dankzij een toekenning vanuit het Sportakkoord gaat Extra Innings deze niet alledaagse sport meer onder de aandacht brengen in Zoetermeer. Door middel van clinics op de eigen accommodatie of op andere locaties in de stad gaan ze een brede groep mensen, maar vooral jeugd, met de sport in contact te laten komen. Daarbij promoten ze ook de nieuwe spelvormen Beeball en Baseball5. Nieuwe, attractieve, snelle varianten met een frisse uitstraling.

DWO Soccerstars.JPG

Deelname zomerkamp mede dankzij Sportakkoord Zoetermeer

Afgelopen zomervakantie vond er bij voetbalverenging S.v. DWO een zeer geslaagde voetbalkamp plaats. Dit werd georganiseerd door stichting voetbalschool Soccerstars. Een drie daags voetbalevenement waar sporten, plezier en samenhorigheid de belangrijkste kernwaarden waren. Dankzij het sportakkoord konden ook kinderen die het “niet breed ” hebben gewoon meedoen. De meeste van de kinderen zijn in bezit van de Zoetermeerpas. Of stonden bekend dat hun gezin hard getroffen zijn door de Corona pandemie. Een prachtig gebaar van S.v. DWO,  Soccerstars, schooldirecties en Gemeente Zoetermeer om extra aandacht te besteden aan deze doelgroep. Hierdoor een onvergetelijke beleving aan de start van de zomervakantie. Op de foto een willekeurig winnend team dat meedeed aan het voetbalkamp.

Gemini.jfif

SV Gemini gaat aan de slag met Taakie

Taakie is de digitale assistent vrijwilligerszaken, die het werven van vrijwilligers leuker en makkelijker maakt. Taakie wil leden alleen taken aanbieden die goed passen bij hun interesses. Door een vrijwilligersprofiel op te bouwen leert Taakie de vrijwilliger steeds beter kennen. De basis van het profiel is de Taakie vragenlijst. Met slecht een aantal vragen achterhaalt Taakie op een leuke manier welk type vrijwilliger iemand is en welke vrijwilligerstaken waarschijnlijk goed bij iemand zullen passen. In Taakie maak je eenvoudig een openstaande incidentele taak, of een structurele functie aan. Deze kun je opslaan, of direct versturen.  Nadat je een taak of functie hebt aangemaakt, toont Taakie een overzicht met de beste geschikte vrijwilligers. De beheerder selecteert één of meerdere vrijwilligers en verstuurt het Taakie! De vrijwilliger ontvangt het Taakie via WhatsApp.

Soccerstars.jpg

Sportverenigingen slaan handen ineen.

Techniek trainers van Soccerstars zullen samen met sport en bewegen studenten van zowel MBO Rijnland als ROC Mondriaan de jongste jeugd bij SV DWO trainen en begeleiden. Hierdoor krijgen de kinderen al vanaf 4 jaar goede trainingen en wordt er een basis gecreëerd waardoor in- en doorstroom naar de jeugdteams onder 8 en onder 9 wat eenvoudiger zal verlopen. Ook zullen alle overige teams binnen de jeugd van SV DWO trainingen verzorgt krijgen door de studenten. Want ook de breedtesport verdiend een kans op de juiste ontwikkeling en ondersteuning. Mede dankzij het sportakkoord kunnen we deze doelgroep voorzien van een uitstekende leeromgeving. Een goede organisatie bestaande uit, een top accommodatie, pedagogische opgeleide trainers, sport en bewegen stagiaires en de juiste materialen voor de komende jaren.

van Tuyll sportdag.png

Kennismaken met 8 sporten dankzij mooie samenwerking sportclubs

Acht sportverenigingen in en rond het Van Tuyllpark sloegen de handen ineen om kinderen van 6 t/m 12 jaar een heerlijke sportdag te laten beleven en verschillende sporten uit te proberen. Het is lastig kiezen in Zoetermeer waar je zoveel verschillende sporten kunt beoefenen. Daarom ontstond het initiatief om met 8 sportverenigingen gezamenlijk een sportdag te organiseren. Mede dankzij het Sportakkoord Zoetermeer konden veel kinderen dankzij dit initiatief kennis maken met veel sporten.

NOF_OldStars_Tennis_meerzicht_poster-A3.jpg

Oldstars Tennis bij TC Meerzicht

Tennisvereniging Meerzicht organiseert OldStars tennis voor 55-plussers en gaat daarmee van start op 15 september 2021. Heb je jarenlang getennist, heb je het weleens gespeeld of ben je gewoon benieuwd hoe leuk tennis is? Doe ook mee! Kijk op de flyer voor meer informatie.

Jeu de boules

Jeu de Boules voor jeugd

Bijna iedereen heeft wel eens jeu de boules gespeeld, vaak op de camping. Maar dit kan ook bij een vereniging, bij jeu de boulesclub Zoetermeer. Kinderen van diverse basisscholen kunnen dit voorjaar kennis maken met jeu de boules en hun diploma halen.

Freerunnen bij De Drie Ballonnen - Zoetermeer (002).jpg

Anders buitenspelen op de BSO

De Drie Ballonnen stimuleert buitenspelen door kinderen dagelijks te laten zien dat je met eenvoudige middelen op een (kaal) schoolplein heerlijk kunt bewegen en spelen. De komende maanden maken kinderen tijdens de buitenschoolse opvang (BSO) kennis met een andere manier van buitenspelen, door workshops freerunnen. De workshops freerunnen zijn mogelijk dankzij een stimuleringsbudget vanuit het Sportakkoord Zoetermeer. Tijdens de freerun-workshop maken de kinderen kennis met een aantal basistechnieken, die zij vervolgens met andere kinderen tijdens BSO-tijd of in hun vrije tijd op het schoolplein verder kunnen perfectioneren. De eerste BSO-groepen hebben deze workshop inmiddels tijdens de buitenschoolse opvang gedaan. “Ik vond het freerunnen erg leuk! We hebben allerlei oefeningen gedaan, zoals push ups, van de grond op een randje springen zonder te vallen en nog andere springoefeningen. Ik wil dit veel vaker doen met mijn vrienden’”, klonk het enthousiast bij één van de jongens van IKC Floriant.

Framevoetbal.jpg

Oranjefestival passend voetbal

Tijdens het Oranjefestival Aangepast voetbal introduceerde sv DSO framevoetbal en blindenvoetbal. DSO heeft al voetbalplus voor deelnemers met een beperking. Deze twee extra vormen van passend voetbal maken de sport voor nog meer mensen toegankelijk. Sportondersteuner René van Oeffel zet zich al lange tijd in voor het aangepaste voetbal in Zoetermeer en wordt daarbij gesteund door DSO: "Vanaf het eerste gesprek heeft DSO laten weten dat zij een voetbalclub willen zijn waar iedereen zich thuis voelt, ook de beperkte spelers. Mede dankzij stimuleringsbudget vanuit het Sportakkoord Zoetermeer kon dit Oranjefestival worden georganiseerd en er gaat zeker een vervolg aan gegeven worden."

DWO Soccerstars.JPG

Deelname zomerkamp mede dankzij Sportakkoord Zoetermeer

Afgelopen zomervakantie vond er bij voetbalverenging S.v. DWO een zeer geslaagde voetbalkamp plaats. Dit werd georganiseerd door stichting voetbalschool Soccerstars. Een drie daags voetbalevenement waar sporten, plezier en samenhorigheid de belangrijkste kernwaarden waren. Dankzij het sportakkoord konden ook kinderen die het “niet breed ” hebben gewoon meedoen. De meeste van de kinderen zijn in bezit van de Zoetermeerpas. Of stonden bekend dat hun gezin hard getroffen zijn door de Corona pandemie. Een prachtig gebaar van S.v. DWO,  Soccerstars, schooldirecties en Gemeente Zoetermeer om extra aandacht te besteden aan deze doelgroep. Hierdoor een onvergetelijke beleving aan de start van de zomervakantie. Op de foto een willekeurig winnend team dat meedeed aan het voetbalkamp.

bottom of page